Sædstrengsfibrose – en overset og omdiskuteret lidelse

Temaet om sædstrengsfibrose er inspireret af Snorri, vores smukke kulsorte hingst med fantastiske bevægelser, som vi købte som 4-årige og kastrerede 2 år efter. Han var en drøm af en hest, men efter kastrationen blev drømmen til et mareridt. Snorri fik sædstrengsfibrose, og der gik alt for lang tid, før vi fik den rigtige hjælp.

Af Inge la Cour, journalist (medlem af Dansk Journalistforbund)
© Artiklen må citeres med tydelig kildeangivelse og link til denne blog.

Snorris historie er skrevet for at hjælpe andre hesteejere, og for at sætte fokus på en lidelse, som dyrlægerne har meget forskellige holdninger til, som er svær at diagnosticere, og som kan have fatale konsekvenser for din hest og din økonomi. Forsikringen dækker nemlig ikke, og du risikerer at miste både din hest og din erstatning samt stå alene med udgifterne til en operation, du er nødt til at sige ja til uden at vide, om den hjælper eller ej. Du kan heller ikke søge erstatning, for du kan ikke dokumentere, at lidelsen er opstået på grund af en kastration, der er gået galt.

FORBEHOLD: Jeg kan ikke med sikkerhed sige, at Snorris mange problemer opstod som følge af sædstrengsfibrose, kun at jeg tror det. Snorri blev heller ikke aflivet på grund af sædstrengsfibrose, men på grund af en skade i højre forbens hovled. Det skete 2,5 år efter han blev opereret for sædstrengsfibrose. Inden var han i rentgående af flere omgange, og vi håbede og troede til det sidste, at han ville overleve.

Uanset årsag lovede jeg mig selv den dag, han blev aflivet, at jeg ville skrive om sædstrengsfibrose. Der gik nemlig alt for lang tid, før vi fandt ud af, hvad der var galt med ham. Ingen af de dyrlæger, vi tilkaldte, opdagede det, og der var ingen viden om lidelsen hverken på nettet eller i de opslagsværker, vi havde til rådighed. Det var en anden rytter, der førte os på sporet.

Jeg håber inderligt, at Snorris historie den kan hjælpe andre heste og hesteejere, som har eller har mistanke om samme problem.

Vær dog opmærksom på, at symptomerne på sædstrengsfibrose er meget diffuse, og hver for sig kan de komme af mange andre ting end sædstrengsfibrose. Men samlet set giver de et fingerpeg om, at det nok er en god ide at få din hest undersøgt.

Og vi stopper ikke her!
Siden Snorri blev opereret for snart 3 år siden, er diskussionen om sædstrengsfibrose blusset op både blandt hesteejere og dyrlæger. Men ingen ved, hvor stort omfanget af problemet reelt er, og der findes så vidt vi ved på nuværende tidspunkt ingen studier eller undersøgelser, der dokumenterer, hvorfor problemet opstår.

For at få et billede af omfanget, sætter vi her på islandshesten.dk en spørgeskemaundersøgelse i gang, og vi vil rigtig gerne høre både fra hesterejere, der har mistanke om sædstrengsfibrose, og hesteejere, hvis heste er blevet undersøgt, opereret og/eller aflivet.

Læs mere om spørgeskemaundersøgelsen her >>>

Desuden følger der i den kommende tid en række artikler om bud på årsag, symptomer, behandling og forebyggelse.

Læs historien om Snorri her >>>

Læs også:
• Stående eller liggende kastration >>>
• Ingen sikre tegn på sædstrengsfibrose >>>
• Dækker din forsikring?

 

Din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *